Mi tesz valakit nagyszerű tanárrá?

Mi tesz valakit nagyszerű tanárrá?

image tanárAz oktatás – nevelés az egyik legbonyolultabb és legnehezebb szakmák közé tartozik. Szükség van a tárgyi tudás mellett lelkesedésre, gondoskodó hozzáállásra, a tanulás szeretetére, tanítási technikákra és a vágyra, hogy a fiataokat a korosztályuknak megfeleleő módón formáljunk. Ha két ember őszintén mer beszélgetni egymással, akkor nagyon fontos, hogy türelemmel viseltessenek egymás iránt, mert a tüskés kinövések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Könnyű két hét után a másik szemébe vágni, hogy nem változol. A jó tanár sem csak a teljesítményt, hanem sokszor a szándékot és apró lépéseket is megfelelően értékeli.

A diák, míg tanul, nem méltányolja a tanárait. Csak később, amikor már többet tud a világról, érti meg, milyen sokkal tartozik azoknak, akik nevelték. A jó tanár nem vár dicséretet, sem szeretetet a fiataloktól. Kivárja, hogy idővel megkapja tőlük. (Darren Shan)

Néhány „nagyszerű tanár jellemző”:

  • A nagyszerű tanárnak tiszta, világos céljai vannak. A tantervek világossá teszik a tanulók számára, mit fognak tanulni, mit várnak el tőlük, milyen szabályokat kell betartaniuk. A kapott feladatok lehetőséget nyújtanak a tanulók számára, hogy új készséget sajátítsanak el, majd gyakorolják azt. A tanár következetesen osztályoz és megválasztja az alkalmas pillanatot a munkára.
  • A nagyszerű tanár felkészült, összeszedett. Az osztályteremben már korán ott van és elérhető a tanulók számára. Az órai anyagot érthetően, jól strukturáltan adja elő. A terem olyan módon van kialakítva, hogy a figyelemelterelő tényezők minimálisak legyenek.
  • A nagyszerű tanár leköti a tanulók figyelmét és különböző szemléleteket mutat be. A tényeket kiindulásnak és nem végpontnak használja. A miértekre keresi a választ, minden nézőpontot mérlegelve, és arra bíztatja a tanulókat, hogy a következő lépésen gondolkodjanak. A kérdések gyakori részei az órának, megbizonyosodván, hogy a tanulók követni tudták az anyagot. A cél az egész osztály lekötése, nem engedve néhány tanuló dominálását. A diákokat motiválja a változatos és életszerű megközelítésekkel.
  • A nagyszerű tanár erős kapcsolatot épít ki a diákokkal, megmutatja, hogy törődik velük. Szerető, elérhető, lelkes és gondoskodó. Mind a tanulók, mind a szülők számára ott van, iskolaidő után is. Részt vesz iskolai bizottságokban, programokban, tevékenységekben, elkötelezettséget mutatva az iskola felé.
  • A nagyszerű tanár mestere saját tárgyának. Szakértelemmel rendelkezik és igénye van a tudása folyamatos bővítésére. A tananyagot lelkesen prezentálja, ezzel ösztönözve a tanulókat az önálló tanulásra a témakörben.
  • A nagyszerű tanár gyakran kommunikál a szülőkkel. Értekezletek és gyakori írásos beszámolók útján tájékoztatja őket. Nem habozik, hogy kapcsolatba lépjen a szülőkkel, ha aggódik a gyermekükért.
  • A középszerű tanár magyaráz. A jó tanár indokol. A kiváló tanár demonstrál. A nagyszerű tanár inspirál.

Hozzászólások lezárva.